luni, 8 decembrie 2008

Rolul literaturii in perioada pasoptista

Premisa. Definirea problemei
In al doilea patrar al veacului al XIX-lea, civilizatia & cultura din tarile romane incep sa se orienteze catre Occident. Redirectionarea a doua cauze importante: pe de o parte criza Imperiului Otoman , iar pe de alta parte , intr-un context mai larg european , trezirea constiintei nationale.
Independenta politica & libertatea nationala devin coordonate fundamentale ale acestei perioade. Functia literaturii nu mai ramane doar aceea de a raspandi cultura, de a "lumina"
Descrierea & analiza cazului. Identificarea solutiilor
Din punct de vedere cronologic , epoca pasoptista se situeaza intre anii 1830 & 1860. Dbutul perioadei este legat de iesirea tarilor romane de sub dominatia otomana , de inceputul unei energizari economice & ale dobandirii libertatilor politice.
In epoca pasoptista , cultura trecutului , predominant feudala & intarziata in raport cu Europa Occidentala , este regandita in totalitate , de perspectiva modernizarii.Scriitorii pasoptisti , nascuti in primele doua decenii ale secolului al XIX-lea , provin , de obicei, din clasele de sus. Foarte tineri & plini de elan , pasoptistii incearca , pentru prima oara la noi , o sincronizare cu Europa Occidentala , chiar daca la inceput ea a fost una mult mai mimetica.
Gustul este comun: toti sunt romantici, iar Parisul devine pentru o jumatate de veac polul intelectualitatii romanesti. Din graba "recuperarii" & din dorinta sincronizarii , literatura pasoptista amesteca incontinuu "varstele"literare. Astfel romantismul , marele adversal al clasicismului, ajunge sa coexiste cu aceasta.
Romantismul romanesc s-a infatisat , in general , in doua ipostaze: una plina de tumult , patetica & declamatoare in Muntenia, alta mai senina & mai temperata in Moldova. Caracteristicile ii sunt angajarea in istorie & descoperirea folclorului.
Ca prima generatie a literaturii noastre moderne , scriitorii pasoptisti au intrat in constiinta romaneasca drept oamenii inceputului de drum.

Ideologia litarera: articole programatice & de doctrina. Rolul de indrumator al lui Ion Heliade-Radulescu. CURIERUL ROMANESC
Articolele programatice ale unui curent sau ale unei miscari literare a avut intotdeauna o importanta majora , pentru ca au cristalizat & au dat coerenta tendintelor fundamentale ale epocii.
Cel dintai care a schitat un program teoretic avand ca scop modernizarea literaturii romane a fost Ion Heliade-Radulescu. Marea influenta pe care el a avut-o asupra sciitorilor epocii s-a exercitat mai ales prin articolele teoretice publicate in ziarul "Curierul romanesc", incepand cu anul 1829 , prin care autorul indemna in primul rand la scris & mai putin la spirit critic.
Rolul de indrumator al lui MIhail Kogalniceanu. DACIA LITERARA
Constituirea deplina a romantismului pasoptist a fost marcata de programul teroretic al articololui "Introductie", redactat de Mihail Kogalniceanu, care a aprut in revista ieseana "Dacia literara" (1840). Asezat in fruntea primului numar al revistei , "Introductie" sisntetizeaza o noua faza a pasoptismului care s-ar putea numi "etapa critica". Revista isi propune sa publice scrieri originale , din oricare parte a proviciilor romanesti, pentru a fi un repertoriu general al literaturii romanesti.
Polemizand cu tipul de literatura care se scia atunci , bazata in special pe traduceri & imitatii dupa modelele straine, autorul articolului-program considera ca trebuie declansat potentialul de creatie literara romaneasca din cele trei tari, cu tot specificul lui. AStfel, se condamna ferm mania imitatiilor & traducerilor, pentru ca aceasta omoara originalitatea.
Prelungirea spiritului Daciei literare: Arhiva romaneasca & Pasoptirea
Revista "Dacia literara", in care &-au publicat cele dintai scrieri Costache Negruzzi & Vasile Alecsandri , nu a putut sa apara decat o scurta perioada, pentru ca a fost interzisa de cenzura. Ideea romantica a insiratiei din trecutul istoric va razbate insa foarte curand intr-un alt articol-program care deschide revista "Arhiva romaneasca", editata de acelasi indrumator literar-MIhail Kogalniceanu.
Spiritul Daciei literare se regasete integral in revista "Pasoptirea", editata in anul 1844 de un grup de scriitori moldoveni , avand ca principal animator pe MIhail Kogalniceanu.
CONCLUZII
Rolul de indrumator cultural & literar pe care l-au avut Ion Heliade-Radulesci , in Muntenia , & Mihail Kogalniceanu , in Moldova, a avut o importanta majora in modernizarea literaturii noastre in perioada pasoptista.
In domeniul poeziei , isi sciu acum operele fundamentale autori precum Vasile Alecsandri , Co9stache Negruzzi, Alecu Russo & Nicolae Balcescu. Unii , in spiritul impus de revista "Dacia literara" , vor cultiva filonul istoric : nuvela "Alexandru Lapusneanul" de Costache Negruzzi, "Romanii supt Mihailvoievod Viteazul" de NIcolae Balcescu, "Cantarea Romaniei"de Alecu Russo etc.
Poezia pasoptista pune bazele liricii moderne romanesti. Tematica se largeste enorm fata de epoca premoderna. Dupa anul 1830, melancolia adanca , organica, va invalui versurile tuturor poetilor. Se cultiva meditatia pe teme romantice (ruine, morminte, nestatornicia soartei), evocarea trecutului glorios , descrierile de natura , se face apel la folclor. Admostera poeziei "noi" este prezenta intr-o serie de creatii precum cele ale lui Grigore Alexantrescu ( Anul 1840, Meditatie, Umbra lui Mircea. La Cozia), Ion Heliade-Radulescu(Zburatorul), Vasile Alecsandri (Doine), Dimitrie Bolintineanu (Legende istorice)etc. Fara aceasta etapa , ar fi fost mai greu de imaginat aparitia lui Mihai Eminescu.