sâmbătă, 6 decembrie 2008

Curentele culturale in secolele XVII-XVIII: Umanismul & Iluminismul

UMANISMUL IN CULTURA EUROPEANA
Contextul socio-politic
Incepand cu secolul al XIV-lea , in Europa Occidentala incepe o epoca de inflorire economica , sociala & culturala fara precedent , care a fost denumita ulterior prin cuvantul "Renastere". Concurenta a doua orase , Roma & Florenta ,a generat o impresionanta intrecere creatoare , cea ce a facut din Italia patria Renasterii. Perioada dintre 1450 & 1550 a marcat in Italia un moment de maxima efervescenta in domeniul artelor , cand papi , regi sau duci isi faceau un titlu de glorie din a invita la palatele & curtile lor pe poeti , pictori , scluptori & arhitecti, pentru ca acestia , sub protectia suveranilor , sa isi puna talentul in slujba unui nou ideal, omul.Asfel, in timpul Renasterii ,se cristalizeaza un curent cultural, umanismul, care se bazeaza pe redescoperirea valorilor Antichitatii.
Trasaturile umanismului
In sens strict , umanismul reprezinta studiul specializat al umanioarelor , adica a limbilor clasice , precum & al literaturii & a filozofiei acestor civilizatii. In sens larg , umanistii sunt animati de idealul omului universal (uomo universale), definit ca individ cu o vasta cultura , stapan pe limbile greaca & latina , pe domeniul muzicii & al filozofiei , pe descoperirile stiintei. Umanismul este un curent cultural aparut in timpul Renasterii (sec XIV-XVI), mai intai in Italia extinzandu-se apoi in Europa care promova o cultira laica pentru dezvoltarea orgolioasa a personalitatii umane , bazandu-se pe redescoperirea antichitatii greco-latina.
Cateva evenimente care determina renasterea & umanismul:inventarea tiparului (Gutemberg), caderea Constantinorolului, descoperirea Americii.
Spre deosebire de evul mediu , care vedea in om o creeatie a divinitatii supusa in exclusivitate vointei acestuia , umanismul pune accent pe faptul ca omul este o fiinta rationala, libera , inzestrata cu demitate & liber arbitru.Invatamantul se orienteaza catre discipline romaniste:studierea limbilor vechii (greaca,abraica), retorica , filozofia morala , enciclopedismul etc.
Umanismul in cultura romana
Umanismul romanesc s-a manifestat mai tarziu decat cel european , mai precis intre sec al XVI-XVIII.
Trasaturi:
-dezcoltarea tipografiilor (Coressi)
-circulatia tipariturilor in limba romana
-dezvoltarea istografiei, a scolilor
-scrierea gramaticilor & a lexicoanelor
-intemeirea bibliotecilor in manastiri & in curtile domnesti
-aparitia unui stil renascentist in arhitectura, stilul brancovenesc
Carturarii umanisti s-au format intelectual in Europa.
Umanismul s-a manifestat la inceput in Transilvania , in mediile maghiare & germane. Unul dintre cei mai importanti umanisti din Transilvania a fost Nicolaus Olahus, provenit dintr-o familie de romani. Operele sale istorice & literare sunt scrise in limba latina. Avand meritul de a folosi izvoare antice , el este cel dintai care afirma originea comuna latina a romanilor.
In Moldova, Iacob Eraclid Despotul, domnitor calatorit prin Italia, Franta , Germania , intemeiaza o "Schola latina" la Cotnari & este cel dintai care a dorit sa racordeze cultura moldoveneasca la ideile Europei Occidentale. In Tara Romaneasca un lucru similar l-a incercat voievodul Petru Cercel.
Legaturile domnilor nostri cu principii umanisti occidentali s-au datorat necesitatilor istorice care vizau o incipienta comunitate de spirit european. Personalitatile de marca ale curentului umanist se vor afirma abia in secolul al XVII-lea , prin cronicarii moldoveni Grigore Ureche & Miron Costin. Umanismul lor nu este insa umanismul Renasterii , ci ecoul tardiv al acesteia , meditat prin scolile iezuite in Polonia, unde cei doi boieri au studiat. Idei umaniste , apar de asemenea , in scrierile lui Udriste Nasturel ,Nicolae Milescu & Constantin Cantacuzino.
Cel mai important umanist roman este Dimitrie Cantemir , primul nostru spirit de talie europeana. Inzestrat cu o cultura enciclopedica , cunoscator a numeroase limbi , Cantemir reprezinta expresia lui Uomo Universale (omul universal):istoric, geograf, orientalist, etnograf, autor de eseuri & tratate in limba latina, romana, rusa, turca. El este un stralucit precursor al corifeilor Scolii Ardelene.
ILUMINISMUL IN CULTURA EUROPEANA
Contextul socio-politic
Iluminismul este un curent cultural cristalizat in Franta secolului al XVIII-lea (numit secolul luminilor), care se caracterizeaza prin suprematia ratiunii & a stiintei. Pregatit inca din veacul precedent printr-o serie de opere filozofice , juridice & economice dominate de o alta conceptie asupra omului & a drepturilor sale., Iluminismul reprezinta manifestarea ideologica a unei burghezii aflate in plina ascensine. Ideea de baza a curentului este aceea k prin luminare , prin cultura & stiinta omul poate ajunge la o perceptie rationala a universului & chiar la stapanirea lui.
Doctrina filozofica burgheza ,Iluminismul a culminat cu marea opera colectiva care este ENCICLOPEDIA franceza (editata intre 1751 & 1780).
Trasaturile Iluminismului
Considerand ca fiinta umana este inzestrata cu facultatea ratiunii, Iluminismul pledeaza pentru egalitatea naturala a oamenilor.Ierarhia sociala nu mai reprezinta-ca in gandirea medievala-expresia unei ierarhii divine, ci o pervertire a starii originare de egalitate.
carturarul iluminist se simte un "cetatean al universului"care traieste in Cosmopolis ("Cetatea universului"), o patrie ideala, obsedat de ideea fericirii. "Filozoful" sau "inteleptul" ia acum locul modelelor umane medievale ("sfantul", "cavalerul"), avand menirea de a fi un ghid al umanitatii in calea ei spre fericire.
Opunandu-se prin caracterul sau de ideologie rationalista gandirii religioase de tip medieval, Iluminismul a fost reprezentat cu stralucire de Voltaire, Diderot, Rousseanu,D'Holbach (in Franta), Immanuel Kant & JOhann Gottfried Herder (in Germania), de John Locke & David Hume (in Anglia).
Iluminismul in cultura romana
Cu slabe ecouri in Tara Romaneasca & Moldova , unde contactul cu ideile iluministe s-a produs prin filiera franceza sau greceasca , Iluminismul apusean isi gaseste in Transilvania o coordonata specifica. BUrghezia romaneasca de aici , nemultumita de lipsa drepturilor sociale & politice ale romanilor transilvaneni , supusi stapanirii Imperiului Austriac, isi exprima doleantele intr-un memoriu intitulat "Supplex Libellus Valchorum Transilvaniae, prin care cerea recunoasterea romanilor din Transilvania ca natiune egala in drepturi cu celelalte. Inceputurile acestei discriminari se afla in prevederile pactului politin intitulat Unio trium nationum (Uniunea celor trei natiuni), incheiat intre nobilii sasi & secui (Nobiles , Saxones ,Siculi), in care termenul "natio" are sensul juridic medieval de grupare cu drepturi politice.
Miscarea ideologica-politica & cultural-literara a romanilor din Transilvania , cunoscuta sub numele de Scoala Ardeleana , care l-a avut ca profesor pe episcopul Ioan Inocentiu Micu-klevin, a grupat in jurul ei numerosi intelectuali:i storici, preoti, lingvistici, pedagogi, moralisti, poeti etc. Cei mai importanti reprezentanti sunt Gheorghe Sincai , Samuil MIcu , Petru Maior & Ion Budai-Deleanu. Toti patru, numiti corifeii Scolii Ardelene , prin apartenenta la Biserica Unita (greco-catolica , infintata in anul 1700) au avut posibilitatea sa faca studii superioare la Viena sau Roma & au continuat ideile cronicarilor cu privire la originea latina a limbii romane & la romanitatea romanilor.
Prin scrierile lor istorice, reprezentantii Scolii Ardelene se situeaza pe linia traditiei umaniste , fructificand informatii furnizate de vechile cronici & dezvoltand tezele fundamentale cu privire la romanitatea, unitatea & continuitatea poporului roman.
Cele mai importante lucrari istorice ale ale iluministilor transilvaneni sunt: "Hronica romanilor & a mai multor neamuri" de Gheorghe Sincai, "Istoria pentru inceputul romanilor in Dacia" de Petru Maior & "Istoria & lucrarile & intamplarile romanilor" de Samuil Micu. Prin tarm filologic , sunt de remarcat: "Disertatie pentru inceputul limbii romane" de Petru Maior, "Elementa linguae daco-romaniae sive valachicae" de Samuil Micu & Gheorghe Sincai & " Lesiconul romanesc-latinesc-unguresc-nemtesc, opera care sintetizeaza eforturile unei intregi generatii, la desavarsirea careia rolul decisiv l-a avut Petru Maior.
Scoala Ardeleana a creeat un climat favorabil literaturii. Epopeea "Tiganiada" de Ion Budai-Deleanu realizeaza o sinteza artistica a ideilor iluministe ale epocii.